منابع پایان نامه درباره توسعه شهر، بافت فرسوده، راهبرد مناسب، مشارکت مردم

ز همکاری و هماهنگی این نهادها را به همراه خواهد داشت.
هدف از این پژوهش بررسی الزامات تحققپذیری طرح ساماندهی بافت فرسوده مرکزی شهر کرمانشاه میباشد.
– بررسی عوامل موثر در تحققپذیری طرح ساماندهی بافت مرکزی فرسوده شهر کرمانشاه
– تجمیع نظر کارشناسان طرحهای ساماندهی در جهت تحققپذیری طرح
– پیشنهاد راهبردهایی در جهت تحققپذیری طرحهای توسعه شهری در بافتهای فرسوده
۱-۵- مرور ادبیات و سوابق پژوهش
بسیاری از اندیشمندان شهرسازی و برنامهریزی شهری در توجه به این موضوع به این نتیجه رسیدهاند که لازم است تا در نظریههای شهرسازی تحولی صورت گیرد. در این زمینه به ایدههای پیترهال میتوان اشاره نمود “اهمیت نظارت و بازنگری در برنامهها در توجه به اجرا حاصل میشود”. تبدیل ایده به عمل جز با برنامهریزی و سازماندهی و توجه به اصول و مبانی اجرایی امکانپذیر نیست. به این لحاظ اجرا همانند پی و مبنای هر طرحی است که از ایده بر روی کاغذ نقش میبندد (جمهیری و همکاران، ۱۳۸۷: ۸۸). ضرورت تهیه طرح ویژه نوسازی در بافتهای فرسوده شهری در برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور و تأکید بر ارزیابی و تصویب آنها خارج از نوبت، خاطر نشان شده و در برنامه پنجم توسعه نیز اولویتبندی این طرحها مورد توجه قرار گرفته شده است. نوسازی بافت های فرسوده نیازمند بستر مناسب قانونی، حقوقی و اجرایی لازم است. یکی از مهم ترین علل عدم نوسازی بافت های فرسوده، فقدان طرحهایی بوده که بتواند این بستر قانونی و اجرایی لازم را فراهم سازد. چنین طرحی در قالب طرح ویژه نوسازی بافت فرسوده، ساز وکارهای مدیریتی و اجرایی خاص خود را می طلبد. طرح ویژه نوسازی بافت فرسوده در چارچوب طرحهای بالادست و به صورت فرایندی و با حضور و مشارکت مردم تهیه میشود. این طرح سهم بخش دولتی، عمومی و مردم را در نوسازی بافت فرسوده مشخص میکند. فرایند براساس مطالعات و تجربه های به دست آمده در طول اجرای طرح تدوین می شود. به این ترتیب به طور مستمر، روندها و اقدامات مورد ارزیابی قرار میگیرد و با شناخت عوامل اصلی و تأثیرگذار در نوسازی، موجبات تحققپذیری طرح را فراهم میسازد (شفیعی دستجردی،۱۳۹۲: ۹۹).
جدول (۱-۱): پیشینه پؤوهش
محقق
عنوان
نتیجه گیری
لالهپور ، منیژه؛ سرور، حسین (۱۳۸۷)
بررسی نظام برنامهریزی و مدیریت بافتهای فرسودهی شهری با تاکید بر رویکرد مشارکتی
موفقیت طرحها و برنامههای مداخله در بافتهای فرسوده شهری در گرو تحقق یک برنامهریزی و مدیریت مشارکتی است و اشاره میکند که ساختار برنامهریزی و مدیریت کشورمان، با مانعی در این ارتباط مواجه است که ناشی از سیستم برنامهریزی و مدیریت متمرکز در کشور میباشد.
پوراحمد و همکارن (۱۳۸۵)
آسیب شناسی طرحهای توسعه شهری در کشور
توسعه ناموزون شهرهای کشور را نتیجه طرحهای توسعه شهری می داند و بر این اساس آسیب شناسی طرحهای توسعه شهری در جهت شناخت نارسایی ها و اصلاح آنها را بررسی کرده است.
منصوری، سید امیر و علی خانی (۱۳۸۷)
طرح ویژ نوسازی بافت های فرسوده
واکنش سنتی طرحهای جامع و به تبع آن طرحهای تفصیلی به بافت های فرسوده را، نادیده انگاشتن آن تلقی کرده و تهیه طرح ویژه نوسازی را برای بافت های فرسوده ضروری دانسته اند.
عندلیب(۱۳۸۹)
اصول نوسازی شهری
به ارائه اصول و مبانی نوسازی شهری و آسیب شناسی اقدامات گذشته در ایران، طرحهای جامع و تفصیلی را در زمینه نوسازی بافت های فرسوده و ناکارآمد می داند و بر ضرورت تهیه طرح ویژه نوسازی بافت فرسوده در چارچوب طرحهای بالادست و به صورت فرایندی، با حضور و مشارکت مردم تأکید می کند.
بهزادفر (۱۳۸۸)
طرحها و برنامه های شهرسازی
ارائه مفاهیم پایه به بررسی روش مطالعه و انجام طرحهای جامع و تفصیلی پرداخته و با اشاره به انجام چهار پژوهش در این زمینه، این طرحها را ناکارآمد و تحقق ناپذیر میداند. وی واقع نگری و انعطافپذیری در نحوه رویکرد به تعیین اهداف و ارزیابی امکانات اجرایی را از عوامل موثر در تحققپذیری این طرحها محسوب کرده است.
علی شماعی و احمد پور احمد (۱۳۸۴)
بهسازی و نوسازی شهری از دیدگاه علم جغرافیا
به سیاست ها و برنامه های عمرانی شهری و آثار و شواهد موجود، سابقه روند بهسازی، نوسازی و بازسازی شهری را بررسی کرده اند. که هدف آن بررسی و ارزیابی سیاست ها، اهداف و برنامه های اجرای عمران شهری به ویژه در بافت قدیم شهر پرداخته شده است.
جمهیری و همکاران (۱۳۸۷)
نظام اجرایی حلقه مفقوده برنامه های شهری در ایران
به موضوع اجرا به عنوان مانع تحقق طرحهای توسعه شهری و نبودن نظام کارآمد برای اجرای طرحهای توسعه شهری پرداخته است.
آقا صفری و همکارن (۱۳۸۹)
بررسی نوسازی و بافت فرسوده محله شهید خوب بخت (تهران)
عنوان به راهبردهای بهسازی و نوسازی در بافت فرسوده محله شهید خوب بخت با استفاده از مدل SWOT را بررسی کرده است. که به تحلیل مشکلات نوسازی بافت فرسوده و تحلیل امکانات و قابلیت های نوسازی بافت فرسوده پرداخته است.
حبیبی و همکاران (۱۳۸۶)
بهسازی و نوسازی بافتهای کهن شهری
بهسازی، سازماندهی و احیای فضای شهری وابسته به شناسایی پتانسیلها و محدودیتها و تعیین استراتژی مطلوب توسعه راهبردی- ساختاری در راستای شاخصهای متنوع کاربردی، اجتماعی، اقتصادی میباشد.
شفیعی دستجر
دی (۱۳۹۲)
نوسازی
بافت های فرسوده و ضرورت تغییر نگرش (نمونه موردی: اصفهان)
به بررسی طرحهای توسعه شهری در ایران و مقایسه آن با طرحهای توسعه شهری کشورهای توسعه یافته پرداخته شده است. که چهار موضوع شامل «ظرفیت سازی و سرمایه اجتماعی»، «مفهوم فرایند در تهیه و اجرای طرحهای توسعه شهری»، «مدیران شهری و تحققپذیری طرحهای توسعه شهری» و « انجام مطالعات و تهیه طرحهای ویژه نوسازی» جهت برون رفت از وضعیت فعلی و در راستای تحققپذیری طرحهای توسعه شهری تأکید شده است. نتایج پژوهش نشان داد، ظرفیتسازی و توجه به سرمایههای اجتماعی، نگرش فرایندی به طرحهای توسعه شهری و مدیریت واحد شهری در زمینه بافتهای فرسوده از عوامل موثر در تحققپذیری طرحهای توسعه شهری و نوسازی بافتهای فرسوده است.
حسین زاده دلیر و همکاران (۱۳۸۷) در پژوهشی تحت عنوان « طرحهای شهری ایران از قلمرو تهیه تا واقعیت آن در اجرا (طرح جامع تبریز)»، در نوشتار حاضر با فرض اینکه ناهماهنگی سازمانهای موثر در امور خدمات شهری، نحوه تهیه و اجرای طرحها و نبود منابع مالی به همراه عدم وجود نیروی تخصصی در ناکارآمدی این طرحها موثر بوده است، با تکیه بر مطالعات میدانی، اسنادی و کتابخانهای پیرامون موضوع بحث نموده است. نتایج بیانگر نبود مدیریت واحد شهری، کیفیت مطالعات و برآورد مهندسین مشاور و ناتوانی شهرداریها در ناکارآمدی طرحها موثر بوده است.
سید علی صفوی (۱۳۹۰) در مقاله ای تحت عنوان « بررسی جایگاه مدیریت عمران شهری در تحقق طراحی شهری مطلوب (برنامه های توسعه و عمران در تهران)»، به بررسی مهمترین جلوههای عدم تحقق طرحهای توسعه شهری چون؛ ضعف کیفیت اجرا، زمان طولانی اجرا یا حتی اجرا نشدن طرحها، ضعف مدیریت تهیه طرحها (نیازسنجی و تعریف پروژه ها، هدایت و نظارت بر پروژهها و غیره) و در بسیاری از موارد تهیه طرحهای موازی و یا متفاوت بودن طرح اجرا شده از طرح تهیه شده اشاره کرده است.
عزیزی و شهاب (۱۳۹۱) در مقاله ای تحت عنوان « کاربرد انتقال حقوق توسعه (TDR) به عنوان سازوکار تحققپذیری طرحهای توسعه شهری (کاشان)، به بررسی طرحهای توسعه شهری که در ایران، دارای کارایی و کارکرد مناسب و مورد انتظار مدیران شهری، کارشناسان و مردم نیستند. از جمله دلایل اصلی عدم موفقیت این طرحها را میتوان مقابله آنها با حقوق مالکیت دانست.
عباس زادگان و بدری (۱۳۹۲)، در مقالهای تحت عنوان « شیوهی تحلیل فنی – اقتصادی و راهبردی طرحهای عمران شهری»، به بررسی یک نمونه عینی، شیوه تحلیل فنی- اقتصادی و هدایت طرحهای عمران شهری را تشریح کند. که به تحلیل برنامه اجرایی و تحلیل اقتصادی طرح پرداخته است. تحققپذیری، امکانپذیری و واقع گرایی طرح، برنامهریزی مشارکتی و مشارکتپذیری طرح، سیاستهای انگیزش مشارکت نهادها و دستگاههای ذی مدخل، نحوه بازنگری و به روزرسانی طرح و نحوه نظارت بر اجرای طرح را مورد مطالعه قرار داده است.
علی اکبری و همکاران (۱۳۹۲)، در مقاله ای تحت عنوان « بررسی روش شناسی طرحهای توسعه شهری در ایران»، به بررسی چارچوب نظری و محتوایی طرحهای توسعه شهری پرداخته شده است. این مقاله با بهره گیری از روش کیفی و شیوه تحلیل محتوا (اسنادی) نشان می دهد طرحهای توسعه شهری در ایران براساس روش شناسی پوزیتویستی (اثبات گرایی) تهیه میشوند که الگوی طرحهای توسعه شهری جامع- تفصیلی است، یک مدل خطی است که از شناخت شروع شده و بعد از انجام استنتاج به ارائه طرح ختم می شود. طرحهای تهیه شده با این روش عمدتاً تحقق نیافته و لذا در این خصوص باید مطالعات لازم انجام تا ضمن شناخت آسیبهای این روش شناسی، تغییرات لازم برای رفع آسیبها و افزایش تحققپذیری طرحهای توسعه شهری ایجاد شود. رویکرد پیشنهادی آن، تلفیقی از رویکردهای شناخته شده و پیشنهادی و مبتنی بر طراحی دقیق شبکه معابر شهری، جانمایی قطعی کاربری های فضای سبز و آموزشی با عملکرد محله ای؛ پهنهبندی سایر کاربریها به ویژه با عملکرد فرامحله ای و تهیه طرحهای موضعی و موضوعی به ترتیب برای بافتهای ویژه و موضوعات خاص و یا نیازمند جامعنگری است.
فیلیپ برک و همکاران۹(۲۰۰۶)، در مقاله ای تحت عنوان «چه چیز سبب موفقیت در اجرای طرح می شود؟ ارزیابی طرحهای محلی و تجربیات اجرا در نیوزیلند»، ترجمه مهدی عباس زاده به بررسی عوامل موثر در شکست طرحها برای دستیابی به اهدافشان در نیوزیلند پرداخته شده است. نتایج شیوههای اجرای طرحها از سوی مراجع برنامهریزی، ظرفیت مراجع و متقاضیان مجوز برای دستیابی به موفقیت را مورد بررسی قرار داده است.
۱-۶- جنبه جدید بودن و نوآوری در تحقیق
در حالی که فعالیتهای شمار زیادی از پژوهشگران در حوزههای علوم سیاسی، مدیریت عمومی و علم مدیریت، صرف پژوهش مقوله اجرا شده، اما در زمینه بررسی فرایند اجرا در ارتباط با حوزه برنامهریزی، یک خلاء عجیب وجود داشته است.. پژوهش حاضر به لحاظ چند وجهی بودن مسائل مورد نظر در تحققپذیری طرحهای توسعه شهری در بهسازی و نوسازی بافتهای فرسوده و نگاه سیستماتیک به آنها دارای نوآوری است.
۱-۷- نام بهرهوران (سازمانها، صنایع و یا گروه ذینفعان)
موسسات آموزش عالی و دانشجویان و پژوهشگران علاقمند به موضوع مذکور در رشتههای برنامهریزی شهری، شهرسازی، طراحی شهری، جامعه شناسی و رشته های دیگر.
– سازمان عمران و بهسازی شهری
– مهندسین مشاور
– ادار
ه راه و شهرسازی– استانداری
– شهرداری
– سازمان میراث فرهنگی و گردشگری
۱-۸- سؤالات تحقیق
۱- مهندسین مشاور راه درست و فرایند منطقی مسئلهگشایی را در مطالعات و پیشنهادات طرح ساماندهی بافت فرسوده مرکزی شهر کرمانشاه طی کرده است؟
۲- مهمترین عوامل تحققپذیری طرح ساماندهی و احیاء بافت مرکزی شهر کرمانشاه کدام است؟
۳- راهبرد مناسب جهت تحققپذیری طرح چیست؟
۱-۹- فرضیههای تحقیق
۱- مهندسین مشاور راه درست و فرایند منطقی مسئلهگشایی را در مطالعات و پیشنهادات طرح ساماندهی بافت فرسوده مرکزی شهر کرمانشاه طی نکرده است.
۲- مهمترین عوامل تحققپذیری طرح ساماندهی و احیاء بافت مرکزی شهر کرمانشاه عوامل اقتصادی – اجتماعی، تخصص اجرایی و فناوریهای تکنولوژیکی نوین شهرسازی میباشد.
۳- راهبرد مناسب جهت تحققپذیری طرح، برنامهریزی سیستماتیک، مشارکتی و مدیریت یکپارچه شهری است.
۱-۱۰- مشکلات تحقیق
انجام هر پژوهش و بررسی با یک سری محدودیتها و مسائلی روبرو میباشد که میتواند محقق را در راه پیشبرد اهداف دچار مشکل نماید و محقق را از ادامه مسیر تحقیق بازداشته و یا در حرکت وی مانع ایجاد نماید. از جمله مشکلاتی که در این پژوهش به نوعی با آن برخورد