دستگاه بوبین پیچ

 

هر شخصی که با قطعات الکترونیکی آشنا باشد، احتمالا قطعه ای به نام بوبین را می شناسد. اهمیت این دستگاه زمانی معین می شود که شما نیاز به کنترل یکی از تجهیزات الکترونیکی داشته باشید. در ادامه می خواهیم بیشتر با این قطعه، کاربردش و بخش های تشکیل دهنده آن آشنا شویم. با ماشین سازدر این مطلب همراه باشید.

 

بوبین چیست؟

تعریف بوبین در یک جمله خلاصه می شود اما برای آشنایی با آن باید زمان بیشتری را سپری کنید. بوبین سیم پیچ هایی است که به دور یک هسته پیچیده شده و از طریق اتصال به جریان الکتریکی و میدان مغناطیسی تولید خواهد کرد. در واقع بوبین یک وسیله الکتریکی است که دارای دو سر اتصال مقاومت و مخزن می باشد. این قطعه الکترونیکی از پیچ های سیم درست شده که به دور یک هسته می پیچند. به طور خلاصه بوبین سیم بلندی ست که به شکل کاملا منظم به صورت مارپیچ در آمده است. بوبین کاربردهای بسیار زیادی در ابزارهای الکترونیکی دارد.

انواع بوبین

بوبین را می توان به دو دسته کلی: سیم پیچ بدون هسته و سیم پیچ با هسته یا همان فریت تقسیم کرد. سیم را بر روی یک لوله همانند یک پلاستیک یا مقوا می پیچند. این لوله قرقره نام دارد که وظیفه اصلی آن حفظ و نگهداری سیم پیچی قرار گرفته به دور آن است. سیم به دور هسته معمولا به دو صورت انجام می گیرد. 1_ پیچیدن سیم به صورت یک لایه 2_ پیچیدن سیم به صورت چند لایه.

در صورت اول باید سیم پیچ را بر روی یک قرقره به صورت منظم بپیچیم به طوری که تنها یک لایه بر روی هسته شکل بگیرد. اما برای سیم پیچی چند لایه، باید قبل از اجرا نکاتی را در نظر بگیریم. حجم فضایی که سیم پیچ اشغال می کند، مقدار جریانی که از بوبین عبور می کند و ضریب خود القایی، این موارد از نکاتی اند که قبل از اجرای بوبین چند لایه باید آنها را در نظر بگیریم.

اما برای اینکه این کار را انجام دهیم باید اطلاعات لازم را در مورد ابزار هایی که به آنها نیاز داریم را به دست آوریم. ما قبل از شروع کار باید 1_ تعداد دور سیم پیچ، طول مفید سیم پیچ، قطر سیمی که به دور قرقره پیچیده می شود و همچنین قطر خود قرقره را محاسبه کنیم. این موارد هستند که طول عمر وسیله و همچنین مقدار مورد نیاز ما برای این کار را مشخص می کنند. هرچه قطر قرقره بیشتر باشد، ما به سیم بیشتری برای پیچیدن نیاز خواهیم داشت.

 

کاربرد بوبین چیست؟

اصلی ترین کاربرد بوبین تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی است. این دستگاه یک میدان مغناطیسی از جریان الکتریکی ایجاد می کند و از این میدان برای حرکت خطی استفاده می نماید. متداول ترین کاربرد بوبین مربوط به تامین انرژی است. با عبور جریان برق از بوبین، این وسیله آن را تبدیل به آهن ربایی می کند که دو قطب داردکه هر قطب وظیفه خود را به صورت اختصاصی انجام می دهد.

اما با تغییر جریان، میدان مغناطیسی نیز تغییر خواهد کرد و میدان الکتریکی ایجاد خواهد شد. سیم پیچیده شده به دور قطب که حالت پیچیده به خود دارد با عبور جریان برق باعث می شود بوبین به حالت یک آهن ربای تیغه ای به خود بگیرید.

نوشته دیگر :   طراحی ویلا دوبلکس با طراحی کاملا خاص و اختصاصی

نقش بوبین در ساخت تجهیزات الکترونیکی

اتصال کنتاکت های کنتاکتور، ساخت آهنربای موقت، عملکرد برخی رله ها، استفاده از ترانسفورماتور ها و باز و بسته کردن شیر های برق از تاثیراتی است که بوبین در ساخت تجهیزات الکترونیکی دارد.

عوامل موثر بر عملکرد بوبین

برخی عوامل بر میزان سرعت و قدرت بوبین ها نقش دارند. تعداد دورهایی که سیم پیچیده می شود، قطر سیم مورد استفاده شده، ابعاد و شکل هسته قرار گیری، جنس هسته و شدت جریان ورودی از تمامی عواملی اند که قدرت و سرعت بوبین به آن بستگی دارد.

نقش حلقه های فراژه در بوبین

حلقه های فراژه برای به دست آوردن میدان مغناطیسی و بهبود عملکرد بوبین در هسته ثابت تعبیه می شوند. حلقه های فراژه معمولا از مس ساخته می شوند. این حلقه ها را حلقه اتصال کوتاه نیز می نامند.

 

انواع بوبین کارگاهی و فابریکی و LPG

انواع بوبین هایی که در کارگاه ها، کارخانه ها و جایگاه های سوخت به کار می روند به 7 دسته تقسیم می شوند.

1_ انواع شیر مرکب LPG ، ویکارس، میم گاز و پارسیان

2_ انواع ECU خودرو های کارخانه های خودروساز از قبیل: پژو ، پراید، وانت و روا

3_  انواع شیر مخزن البرز،OMB، الکتروفن و EMER

4_ کلید سیم کشی شهاب، فن آوران، LPG ، التروفن و امولاتور شرکت های NSA، PSA، STAR، AVA و غیره

5_ انواع رگلاتور CNG از قبیل میلانو، الکتروفن، پارسیان، کبسون و شهاب

6_  انواع رگلاتور های مورد استفاده در کارخانه ها مانند: NG1،  NG2، OMVL، TN1 ایتالیایی و قاره سبز

7_ انواع بوبین سهاب، فن آوران، EF7 و بوبین تمامی رگلاتور های کارخانه ها و کارگاه ها

این 7 مورد ذکر شده تمامی بوبین هایی است که در کارخانه ها ، کارگاه ها و جایگاه های سوخت به کار می روند.

انواع دستگاه سیم پیچی

دستگاه های سیم پیچی به چند دسته تقسیم می شوند. بوبین پیچ، آرمیچر پیچ، کلاف پیچ، ردیف پیچ، تروئید پیچ و ضخیم پیچ انواع دستگاه سیم پیچ می باشند.

دستگاه کلاف پیچ با 5 جفت قالب های متحدالمرکز معمولا برای استاتور و الکتروموتور کاربرد دارد. دستگاه ردیف پیچ یا همان چک پیج بالاترین کارایی و کاربرد را در پیچیدن سیم بوبین هایی با ابعاد و قطر سیم های مشخص جهت ردیف پیچی سیم ها در کنار یکدیگر دارند.

تروئید پیچ یا همان حلقوی پیچ نیز بیشترین میزان کاربرد را جهت سیم پیچی فریت ها دارد. دستگاه ضخیم پیچ برای پیچیدن بوبین های سنگین با سیم ها گرد استفاده می شوند. آرمیچر پیچ را با نام دیگری به نام بالشتک پیچ می شناسیم. این دستگاه برای پیچیدن آرمیچر ها با ابعاد مختلف ولی قطر سیمی مشخص کاربرد دارد.

حال نوبت مشخص کردن کاربرد های بوبین پیچ است. دستگاه بوبین پیچ یا ترانس پیچ معمولا برای پیچیدن بوبین های کوچک و سیم های نازک تر مورد استفاده قرار می گیرد.

دستگاه بوبین پیچ