پایان نامه درباره شهر خلّاق/:مفاهیم خلاقیت

در طول تاريخ آنچه موجب برداشتن گامهاي بلند به سوي كاميابي و تغييرات مثبت در شيوه زيست انسانها شده، برگرفته از انديشه اي يا نبوغي تكامل يافته بوده است. از دهه 1980 توسعه فرهنگي محلي، به مهمترين بخش از دستور كار شهرها و مناطق كشورهاي توسعه يافته دنيا تبديل شد و بهويژه در بريتانياي كبير، استراليا، ايالات متحده و كانادا، برنامهريزي فرهنگي شهرمحور به عنوان مهمترين خطمشی نوآوری فرهنگی محلی سالهای اخیر پدیدار و واژه «شهر خلّاق[1]» به یک موتور محرک مدنی تبدیل شد. بيترديد محيط شهري موفق محيطي است كه استعدادها را پرورش داده و جذب ميكند؛ شهري كه مولّد تحقيق و پژوهش بوده و قادر است بخشهاي جديدي را به ابعاد اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي مديريتي شهر بيفزايد و فرصتهاي جديدي را بدين شكل براي شهرها در مقياس ملي و فراملي ايجاد كند.
فلسفه شهر خلّاق، آن است كه در هر شهري هميشه ظرفيّتي بسيار بيشتر از آنچه در وهله اول به تصور ميآيد، وجود دارد. شهر خلّاق، از مفاهيم جديد در عرصه مديريت شهري ميباشد كه با مفاهيم كارآفريني نيز قرابت معنائي دارد.
خلّاقيت در شهر باعث رهايي از بنبستهاي مديريتي و كالبدي و پيادهسازي دو اصل مشاركت و كارآيي كه از شاخصهاي اصلي در حوزه حكمروايي شهري ميباشد، ميگردد. همچنين، ايده شهر خلّاق براي مديران، برنامهريزان و شهرسازان باعث گسترش افق ديد و تحليل راهكار در مواجهه با مسائل شهر ميشود و به تنوع علايق و عقايد در پهنه شهر احترام ميگذارد. در نهايت شهر خلّاق باعث ساري و جاري شدن تفكرات شهروندان براي بهتر شدن محيط زندگي و ارتقاء كيفيت زندگي آنان ميگردد. براي شناخت شهر خلّاق ابتدا بايد مفاهيم، شاخصها و رويكردهاي آن مشخص گردد.
2-2- تعریف مفاهیم
2-2-1- خلّاقيت
خلّاقيت منبعي مهم براي تغيير، نوآوري، توسعه پايدار، پيشبيني و بازساخت موفّق است سرعت تغييرات شهري در حال افزايش است و رقابت شهري روزافزون نياز به مديران شهري و تصميمسازاني دارد، كه خلّاق و خلّاقتر باشند. اين مفهوم پر كاربرد شامل آزمايش، ظرفيت بازنويسي قوانين، انديشيدن از نو در مورد مسائل، تا به تصوير كشيدن سناريوهاي آينده و راهحلهايي براي حل مسأله و نگاه كردن به مسائل با انعطافپذيري و آيندهنگري است( 23,1994 ,Bianchini and Landry).
انعطافپذيري، نوآوري، و رهبري را ميتوان از اصول خلّاقيت برشمرد. انعطافپذيري بر توانايي ديدن چيزها به صورت متفاوت و عمل به شكلي مناسب دلالت دارد. نوآوري بر توانايي ارائه راهحلهاي اساسي براي مسائل مزمن دلالت ميکند خطرپذيري به معناي توانايي قبول نتايج شكست است و رهبري بر توانايي تعيين جهت تأكيد ميکند( 21,2006 ,Berridge). خلّاقيت ميگويد كه نقش فرهنگ خيلي گسترده است و وجود انساني پتانسيل نامحدود دارد و اين كه كليد رشد اقتصادي اين است كه آن پتانسيل آزاد شود. چنين آزادسازي نيازمند فرهنگ بازي است، كه تبعيض قائل نشود و افراد را به جايگاه ويژهاي مجبور نسازد. هم چنين به ما اجازه دهد كه خودمان باشيم و به اشكال مختلف خانواده و هويت انساني اعتبار بخشد( 6,2005 ,Florida).
لينک جزييات بيشتر و دانلود اين پايان نامه:
ارزیابی میزان تحقق¬پذیری مولفه¬های شهر خلّاق (نمونه موردی: شهر بناب)