متن کامل – اولویتبندی شاخصهای ارزیابی رضایتمندی بازدیدکنندگان موزه ملی ایران- قسمت ۲۰

در آن دسته از خدمات که مشتری برای مصرف خدمت در محل حاضر میشود مانند بیمارستانها، رستورانها، موزهها، تئاتر و گردشگری، فضای خدماتی اهمیت زیادی دارد و جزئی از هسته اصلی خدمت محسوب میشوند. “فضای خدماتی”[۵۹] محیطی است که در آن خدمت ارائه میگردد و مشتری با شرکت ارائه دهنده آن روبرو میشود. این فضا به سه قسمت تقسیم میشود: ۱- امکانات خارجی مانند طراحی فضای خارجی شرکت، نظیر تابلوها و پارکینگ؛ ۲- امکانات داخلی مانند طراحی فضای داخل شرکت، کیفیت هوا و دمای محیط؛ و ۳- سایر ملموسات مانند کارتهای ویزیت، ظاهر کارکنان و بروشورها. منظور از شرکت، هر مکان ارائه دهنده خدمت است که میتواند یک فروشگاه یا یک جاذبه باشد.
مطالعاتی که به شکستهای خدماتی پرداختهاند، عمدتا روابط میان مشتریان و کارکنان و یا مشتریان را با یکدیگر مطالعه کردهاند. اما هافمن، کلی و چانگ[۶۰] (۲۰۰۳) به رابطه بین مشتری و محیط ارائه خدمت (فضای خدماتی) در صنعت مهمانداری شامل رستورانها و هتلها پرداختند. آنها در تحقیق خود مسائل زیر را بررسی کردند:
تعداد شکستهای خدماتی در فضای خدماتی نسبت به دیگر انواع شکستهای خدماتی؛ نتایج نشان دادند که ۹% شکستها به فضای خدماتی مربوط بودند .
شناسایی آن دسته از شکستهای خدماتی در محیط ارائه خدمات که بیشترین فراوانی را دارند؛ که در نمونه مورد مطالعه، مسائل بهداشتی بیشترین تعداد را به خود اختصاص داد.
شدت این نوع شکستهای خدماتی؛ یعنی پس از شناسایی شکستها، شدت شکست از نگاه مشتریان بر روی طیف لیکرت از آنها پرسش گردید که ۱ به معنای خطای کوچک و ۱۰ به معنای خطای سنگین؛ در این مطالعه “بوی نامطبوع” بیشترین شدت را به خود اختصاص داد (Hoffman & et al,2003).
نکته قابل توجه آن که مشتریان، یک سری مشکلات را ناخواسته پنداشته و نقش سازمان را در وقوع یا پیشگیری از آنها کمرنگ میدانند. نتایج این تحقیق نشان میدهد که این دسته از مشکلات و شکستهای خدماتی، بر مشتریان و رفتارهای آتی آنها مثلا ترک همیشگی سازمان کمترین اثر را دارد؛ برای مثال، مشتریان بر این امر واقف هستند که هر چقدر سازمان تلاش نماید، گاه مشکلات مکانیکی پیش بینی نشده، اختلالهایی در جریان ارائه خدمات بوجود میآورند. اما در مقابل، مشکلات نظافتی عمدتا از سوی مشتریان غیر قابل قبول میباشند (Hoffman & et al,2003).
۳۰-۲ شکافهای خدمت
مسلما یکی از دلایل اصلی زوال مشتریها، عدم رضایت آنها میباشد، ولی چه چیزی موجب این عدم رضایت میشود؟ به این منظور در سالهای اخیر تعداد قابل ملاحظهای از تحقیقات صورت گرفته است که نتیجه آن تئوری شکافهای خدمت است. مهم ترین شکافی که موجب مشتریهای ناراضی میشود، شکاف بین انتظارات و تجربه (واقعیت) است. ولی معمولا ریشه اصلی این نارضایتی میتواند ناشی از یکی از این پنج شکاف باشد: شکاف تبلیغاتی، ادراکی، رویهای، رفتاری و استنباطی (هیل،۱۳۸۵)
۱-۳۰-۲ شکاف تبلیغاتی
علت اصلی این مشکل اغلب میتواند ناشی از ارتباطات بازاریابی شرکتها باشد. آنها به دلیل اشتیاقی که در جذب مشتری دارند، با اغراق در مزایای محصول یا خدماتشان به راحتی میتوانند موجب ایجاد انتظاراتی (که برآورده ساختن آن مشکل خواهد بود) در ذهن مشتری شوند. چند سال پیش خط هواپیمایی آمریکا به ارائه تبلیغی پرداخت که نمایانگر مسافری بود که پاهای خود را از کفش درآورده و خوابیده بود. خانم مهماندار به سرعت کفشها را برداشته، آنها را واکس زده و بدون کوچک ترین صحبتی آنها را در جای خود قرار داده بود. این تبلیغ از نظر مسافران آن خط به عنوان طنزی دروغ در نظر گرفته شد؛ زیرا آنان این چنین سطحی از ارائه خدمات را دریافت نکرده بودند. به علاوه موجب شکل گیری انتظاراتی غلط شد که این خود نیز منجر به دلسردی مشتریهای جدید شد. در واقع میتوان روزانه به طرق مختلفی چنین آرزوهای غیرواقعی ایجاد نمود. مثال متداول، فروشندگانی هستند که جهت اطمینان از کسب سفارش، تاریخ تحویل را آنچنان سریع مطرح میکنند که در واقع خود نیز از انجام به موقع آن مطمئن نیستند.
۲-۳۰-۲ شکاف ادراکی
ممکن است دومین حیطه مشکل زا این باشد که مدیران سازمان از نیازها و اولویتهای مشتری مطلع نباشند. اگر آنها واقعا ندانند که چه چیزی برای مشتریهایشان ضروری است (هرچند که تاکید زیادی بر کیفیت خدمت داشته باشند) مطمئنا نمیتوانند بهترین اقدامات را در مورد آنچه که برای مشتریها مهم است انجام دهند. بسیاری از سازمانهایی که جهت اندازهگیری رضایت مشتری تلاش نمودهاند، با عدم در نظر گرفتن قسمتی در تحقیق که برای پرداختن به آنچه که برای مشتری مهم باشد، این مشکل را تداوم بخشیدهاند.
۳-۳۰-۲ شکاف رویهای
فرض کنید که سازمان درک کاملی از آنچه که برای اغلب مشتریها مهم است، دارد. با این حال، اگر انتظارات مشتریها را به رویهها و سیستمهای مناسبی تبدیل ننماید، در جلب مشتری دچار شکست خواهد شد. برای مثال ممکن است که یک هتل دار کاملا به این نکته آگاه باشد که اگر مشتریها بیش از پنج دقیقه، جهت تحویل اتاق، منتظر بمانند، خیلی عصبانی میشوند، اما با این حال، اگر مدیر، کارمندان کافی در ساعات شلوغ صبح (۸ تا ۹) به کار نگیرد، باعث خواهد شد که مشتریها به ناچار مدت زمان بیشتری منتظر بمانند و در نتیجه آنجا را با نارضایتی ترک کنند.
۴-۳۰-۲ شکاف رفتاری
بعضی اوقات سازمانها دارای رویههای روشنی هستند که به خوبی با احتیاجات و اولویتهای مشتریها مطابقت دارد ولی متعاقبا موفق به دستیابی به سطوح بالاتری از رضایت مشتری نمیشوند زیرا کارکنان (جهت پیروی همیشگی از رویهها) به خوبی آموزش و تربیت نشدهاند. در نتیجه شما باید برای تعیین اینکه آیا همواره این رویهها پیگیری میشوند یا خیر، گامهایی را جهت نظارت بر رفتار کارمندان بردارید.
۵-۳۰-۲ شکاف استنباطی
ممکن است که شکافهای ۱ تا ۴ وجود نداشته باشد، اما تحقیق از مشتری شما هنوز بیانگر سطح غیر قابل قبولی از عدم رضایت باشد. این مسئله ممکن است که به خاطر تفاوت ادراک مشتریها از عملکرد سازمان شما و واقعیت باشد. شاید یک مشتری که به خاطر سرویس نامنظم و ناکافی ناراحت شده است (که ممکن است این مسئله حتی در گذشته صورت گرفته باشد) این طور فکر کند که سازمان شما بیمسئولیت است. جهت رفع و اصلاح این طرز فکر، مشتری احتیاج به زمانی طولانی و نیز تجربههای سرویس دهی مناسبی از طرف شما دارد. کسی که برای اولین بار به این مطلب که آیا ادراکهای مشتری حقیقت دارد یا نه، پرداخت تام پیترز[۶۱] بود که در سال ۱۹۸۵ در کتاب خود به نام “اشتیاق به برتری” این مطلب را یادآور شد. ممکن است مشتریها عقبتر از زمانه باشند و یا در تغییر طرز فکرشان آهسته عمل نمایند. یا آنکه ممکن است آنها سازمانتان را سازمانی فاقد حس همکاری و بیمسئولیت در نظر گیرند و با آنکه سازمان در همان زمان به ارائه سطحی غیر قابل تصور و عالی از خدمات به مشتری میپردازد، اما به هر حال، آنچه که مشتریها فکر میکنند، هر چند غلط ممکن است چیز دیگری باشد که همان نیز مبنای تصمیماتشان برای خرید باشد.
لازم به ذکر است که هر کدام از این شکافها میتواند منجر به شکاف در کیفیت کلی سرویس شود که در نتیجه نارضایتی مشتریها را به دنبال خواهد داشت. بدیهی است قصد هیچ سازمانی ارائه خدمات ضعیف نیست و علت به وجود آمدن شکافها معمولا به خاطر تفاوت موجود در درک آنچه که شرکت فکر میکند که ارائه داده است و آنچه که مشتریها فکر میکنند که دریافت کردهاند، میباشد. بنابراین، تنها اندازه گیری مرتب رضایت مشتری میتواند شما را قادر سازد تا این شکافها را شناخته و آنها را برطرف نمائید.
۳۱-۲ پیشینه تحقیق
در زمینه ارزیابی سطح رضایتمندی بازدیدکنندگان موزه و همچنین در زمینه تدوین شاخصهای مربوطه هیچ تحقیقی انجام نشده است. اما در زمینه شاخص های رضایتمندی و ارزیابی سطح رضایتمندی مشتری در بخشهای دیگر صنعت جهانگردی و صنایع دیگر و همچنین در ارتباط با موزه تحقیقاتی صورت گرفته که چکیده برخی از آنها به شرح ذیل میباشد:
پایان نامه کارشناسی ارشد با عنوان:
اولویتبندی عوامل رضایتمندی گردشگران از خدمات دفاتر مسافرتی شهر تهران توسط آقای ایمان فخاری (دانشگاه علامه طباطبایی، سال۱۳۸۷)
این پژوهش با هدف اصلی شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر رضایتمندی گردشگران از خدمات دفاتر خدمات مسافرتی شهر تهران انجام گرفته است. برای این امر، ابتدا با مروری بر ادبیات تحقیق، عوامل (متغیرهای) مرتبط با این موضوع شناسایی شده است. در مرحله بعد با استفاده از پرسشنامه باز از ۳۰ مدیر دفاتر خدمات مسافرتی (خبرگان) خواسته شده تا شاخصهایی را که از نظر آنها در توفیق دفاتر مهم تلقی میشود، نام ببرند. با تطبیق شاخص های موجود در ادبیات و پاسخ های مدیران دفاتر خدمات مسافرتی ۳۴ شاخص انتخاب شده و در اختیار گردشگران قرار گرفته است. در این پرسشنامه از ۲۰۰ گردشگر داخلی مقیم تهران که از خدمات دفاتر خدمات سفر استفاده کرده بودند خواسته شده تا نظر خود را در مورد میزان اهمیت هر کدام از شاخصها روی نمودار لیکرت نشان دهند. در نهایت، ۳۴ شاخص در ۷ عامل کارایی مشاوره، رویارویی خدمت، قابلیت اعتماد، همدلی، فضای محل خدمت، خدمات ویژه و قیمت شناسایی شد.
پایان نامه کارشناسی ارشد با عنوان:
میزان رضایت گردشگران اروپایی از تجربه سفر به ایران توسط آقای علی جاودانه (دانشگاه علامه طباطبایی، سال ۱۳۸۷)
هدف از انجام این تحقیق درک بهتر میزان رضایت گردشگران اروپایی از تجربه سفر به ایران میباشد. این تحقیق انتظارات گردشگران اروپایی از ویژگیهای تجربه سفر به ایران و نیز عملکرد ویژگیهای موردنظر را از دیدگاه گردشگران اروپایی مورد سنجش قرار داده است.
تحلیل اهمیت-عملکرد نشان داد که از دیدگاه گردشگران اروپایی مورد مطالعه، ویژگی های مربوط به جاذبههای گردشگری، حمل و نقل و محیط به عنوان فرصتهای مقصد گردشگری ایران شناخته میشوند. همچنین، ویژگیهای مربوط به اقامتگاهها، فعالیتهای تفریحی و خرید، نقاط ضعف مقصد گردشگری ایران هستند و در نهایت اینکه ویژگیهای رستورانها، اطلاعات ، زیر ساختها و خدمات عمومی، تهدیدات بالقوه مقصد گردشگری ایران میباشند.
پایان نامه کارشناسی ارشد با عنوان:
سنجش رضایت مسافران خروجی هواپیمایی آسمان با تاکید بر مدل زتامل و بیتنر توسط آقای محمود حسن پور (دانشگاه علامه طباطبایی، سال۱۳۸۶ )
در این تحقیق تئوریها و تفکرات و مدلهای مختلفی در ادبیات و تاریخچه رضایتمندی مشتریان مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق علاوه بر سنجش کیفیت خدمات، ارتباط ۴ عامل دیگر یعنی کیفیت فیزیکی، قیمت، عوامل فردی و عوامل موقعیتی در رضایتمندی مورد بررسی قرار گرفته است. البته میزان و شدت این ارتباط و اثر گذاری، به عوامل مختلفی از جمله محصول، میزان رقابت، عوامل فرهنگی و شرایط محیطی نیز بستگی دارد. در نهایت به منظور افزایش قابلیت کاربردی این تحقیق، عملکرد سازمان در هر یک از ابعاد و اجزا و اهمیت آنها در قالب یک ماتریس ۲ بعدی ارائه شده تا براساس عملکرد سازمان و اهمیت ابعاد و اجزا و جایگاه آنها در ماتریس راهکارها و استراتژیهای مناسب ارائه گردد.
پایان نامه کارشناسی ارشد با عنوان:
بررسی عوامل موثر بر رضایت شهروندان از خدمات سامانه اتوبوس تندرو (BRT) تهران توسط خانم الهام پوریا مهر (دانشگاه علامه طباطبایی، سال ۱۳۸۸)
هدف اصلی این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر رضایت شهروندان از خدمات BRT و ارائه مدلی جهت سنجش مستمر رضایت شهروندان از خدمات این سامانه و در نتیجه بهبود خدمات در راستای افزایش رضایت شهروندان میباشد. در این پژوهش مطالعات در دو بخش کیفی و کمی انجام شده است. در بخش کیفی، پس از مرور منابع معتبر علمی و بررسی انواع مدلهای موجود در زمینه اندازهگیری رضایتمندی مشتری و مدلهای مورد استفاده جهت سنجش رضایت مشتریان در صنعت حمل و نقل در کشورهای مختلف یک مدل اولیه انتخاب شده و ضمن بحث و نظرسنجی از خبرگان و کارشناسان این صنعت، مدلی با ۸ شاخص اصلی و ۴۳ شاخص فرعی استخراج گردیده است. در بخش کمی نیز با انجام مطالعات وسیع میدانی پرسشنامهای تدوین، توزیع و جمعآوری شده است.
پایان نامه کارشناسی ارشد با عنوان:
اولویتبندی عوامل موثر بر رضایت و نارضایتی مشتریان از کیفیت خدمات بانکی (مورد مطالعه: مشتریان شعب بانک تجارت در شهر تهران) توسط خانم نیلوفر احمدی (دانشگاه علامه طباطبایی، سال ۱۳۸۸)
تحقیق حاضر در سال ۱۳۸۸ در شعب بانک تجارت انجام شده است. هدف اصلی این تحقیق شناسایی و اولویتبندی عوامل موثر بر رضایت و نارضایتی مشتریان از کیفیت خدمات بوده است. بدین منظور از مدل جانستون استفاده شده که در تحقیقات خود در بانکهای انگلیس ۱۸ عامل کیفیت خدمت را شناسایی و عوامل موثر بر رضایت و نارضایتی را اولویتبندی کرده است. این تحقیق، پژوهشی کاربردی-توصیفی (پیمایشی) بوده و جامعه آماری آن کلیه مشتریان بانک تجارت در شعب تهران هستند.
دانلود متن کامل پایان نامه در سایت jemo.ir موجود است |